Bouwpremies & voordelen

Hieronder vindt u een overzicht van alle actuele premies, btw-verlagingen en verminderingen op de onroerende voorheffing. Zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.

Premies Verbouwen


Vlaamse renovatiepremie

Hebt u plannen om uw woning te renoveren? Dan kunt u misschien rekenen op de steun van de Vlaamse renovatiepremie.

Premie dakisolatie of zoldervloerisolatie (nog tot eind 2020)

Nog tot eind 2020 (eindfactuur aankoop isolatiemateriaal in 2020) kan je als doe-het-zelver een energiepremie krijgen als je je dak zelf isoleert.

Premies voor dakisolatie

Met dakisolatie kunt u heel wat energie besparen. In een goed geïsoleerde woning is er minder verwarming nodig.

Premies voor muur- en vloerisolatie

Als u de muren en vloer in uw woning isoleert, kunt u heel wat besparen op uw energiefactuur.

Premies voor ramen

In uw woning kan veel warmte verloren gaan via de ramen. Door enkele beglazing of gewoon dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, kunt u heel wat energie besparen.

Premies voor elektriciteit

Als u uw elektrische installatie vervangt of aanpast, kunt u mogelijk volgende premies van de overheid krijgen.

Premies voor voor sanitair warm water

Een goede sanitaire installatie kan het comfort van uw woning aanzienlijk verhogen. Er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven voor warm water, bijvoorbeeld een zonneboiler.

Premies voor verwarming

In de meeste huishoudens wordt het meeste energie verbruikt om de woning te verwarmen. Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie kunt u energie besparen.

Premies voor een zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van gratis zonnewarmte.

Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler

Een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie is een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor.

Premie netbeheerder voor een condensatieketel (beschermde afnemers)

Bent u een 'beschermde afnemer' ('beschermde klant') en plaatst u een nieuwe condensatieketel in een bestaande woning of appartement? Dan kunt u van uw netbeheerder een premie krijgen.

Vlaamse aanpassingspremie

De Vlaamse aanpassingspremie is een premie voor 65-plussers die hun woning in het Vlaamse Gewest willen aanpassen aan de noden van het ouder worden.

Voordelen Verbouwen


Vermindering onroerende voorheffing voor ingrijpende energetische renovatie

Als u een ingrijpende energetische renovatie (met een bouwaanvraag vanaf 1 oktober 2016) uitvoert, krijgt u een korting op de onroerende voorheffing.

Btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen

U kunt uw woning renoveren tegen het btw-tarief van 6% als u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Belastingvermindering voor verhuurders die hun woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor

Als u als eigenaar-verhuurder, uw woning verhuurt aan een erkend sociaal verhuurkantoor (SVK), voor minimum 9 jaar, dan kunt u een belastingvermindering krijgen voor de renovatiewerken die u uitvoert aan die woning.

Verzekering gewaarborgd wonen

Bent u een hypothecaire lening aangegaan om een woning te bouwen, te kopen en/of te renoveren? Dan komt u misschien in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen.

Premies Nieuwbouw


E-peilpremie voor energiezuinige nieuwbouw

Bij nieuwbouw geeft uw netbeheerder een globale premie als u een E-peil (energieprestatiepeil) behaalt dat aanzienlijk lager is dan het maximaal E-peil dat u mag behalen.

Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp

Als u in een woning of een appartement een warmtepomp laat plaatsen door een aannemer, dan kunt u daarvoor een premie krijgen van uw netbeheerder.

Premie van de netbeheerder voor een zonneboiler

Als u in een woning of appartement een zonneboiler laat plaatsen door een aannemer, dan kunt u daarvoor een premie krijgen van uw netbeheerder.

Sloop- en heropbouwpremie

In 13 Vlaamse steden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning. Particulieren die NIET in één van die dertien steden wonen, kunnen sinds 7 maart 2019 een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen.

Voordelen Nieuwbouw


Verzekering gewaarborgd wonen

Bent u een hypothecaire lening aangegaan om een woning te bouwen, te kopen en/of te renoveren? Dan komt u misschien in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen.

Vermindering onroerende voorheffing voor een energiezuinig nieuw gebouw

U kunt voor een nieuw energiezuinig gebouw (woning, appartement, ...) een vermindering van de onroerende voorheffing krijgen.

Bron: Vlaanderen.be
Zoekeenarchitect.be en Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor een verkeerde interpretatie, evenmin voor de gevolgen van deze informatie.