BenHuur: Betaalbaar wonen als vierde pensioenpijler

Advertorial

Voorbeeldproject: een smalle rijwoning werd gerenoveerd tot bijna energieneutrale BEN-woning die kan beantwoorden aan de eisen anno 2050.

De Poort is een sociale vzw die kansengroepen begeleidt bij de stap naar de arbeidsmarkt maar is vooral een van de oudste en grootste socialeverhuurkantoren van Vlaanderen. In het kader van die laatste activiteit wou de vzw haar interne expertise inzetten om particuliere eigenaars die via De Poort hun woningen willen verhuren, te overtuigen van het nut van BENoveren. Technisch adviseur Johan Lapere kreeg de opdracht om als test- en voorbeeldproject een rijwoning te renoveren tot een bijna energieneutrale BEN-woning die moet kunnen beantwoorden aan de eisen anno 2050.

 

De bestaande toestand

Als architect voor het met een knipoogje BenHuur gedoopte initiatief werd Rik Reynaert aangesproken. De kluif was sappig. De amper drie meter brede rijwoning met drie bouwlagen was opgedeeld in een batterij van kleine kamers waarin amper daglicht doordrong. Halsbrekend steile trappen bemoeilijkten de toegankelijkheid van de verdiepingen. Op een onooglijke binnenkoer na was het terrein achteraan compleet volgebouwd met koterijen waarin eetkamer, keuken, badkamer, berging en toilet waren ondergebracht.

 

De ingrepen

Alle aanbouwsels werden gesloopt en de vrijgekomen ruimte gereserveerd voor een terras en tuin. De dakhelling achteraan lieten ze doorlopen over een nieuwe aanbouw, zodat één compact volume tot stand kwam. Naast isoleren en ventileren is compactheid immers een derde basisprincipe van een BEN-woning.

 

De andere vereiste, goed isoleren, was zeker aan de voorzijde niet vanzelfsprekend. Het rooilijndecreet laat in principe toe om in geval van een energetische renovatie 14 cm van de publieke ruimte in te nemen. Maar de stedelijke voorschriften waren hier strenger, waardoor de mogelijkheid om de rooilijn te overschrijden kromp tot 5 cm. Maar geen nood, want de projectleider en de architect kwamen voor de dag met een inventieve oplossing. De voorgevel werd lichtjes achteruit getrokken, wat de gelegenheid bood om de buitenschil zorgvuldig te isoleren met het Façabrick-gevelsysteem. Meteen ontstond er vooraan een overdekte zone waar de bewoners hun fietsen veilig en beschut kunnen stallen. Het Façabrick-systeem voldoet aan de isolatie-eisen. Het systeem is duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Voor de afwerking met gevelsteenstrippen kan je kiezen uit een ruim aanbod. Ook het metselwerkverband kan je vrij bepalen.

 

“Met het Façabrick-systeem voldoe je aan de isolatie-eisen.”

 

Project Kortrijk

 

Architect

Architect Rik Reynaert, Lauwe (Menen)

 

Opdrachtgever

De Poort vzw - projectleider Johan Lapere, Kortrijk

 

Materiaalkeuze

Façabrik gevelsysteem met steenstrippen Desimpel Forum Pampas en Terca Domus Casa Lena

Kleidakpan Koramic Stormpan 44 Natuurrood



Alle reportages