Energiezuinig gebouw
89 / 838

WONING DR

fotograaf: ALLT

Over dit project

Deze paalwoning in overstromingsgebied staat ’s winters effectief met de voeten in het water waardoor het maaiveld ontoegankelijk wordt. Bij het ontwerp is er daarom gezocht naar een continuïteit aan kwalitatieve buitenruimtes die mee opgetild worden tot op het niveau van de woning zodat ze het hele jaar door benut kunnen worden. Rondom de woning bevinden zich op het noorden een overdekte inkomzone, op het oosten de wintertuin die tevens dienst doet als bioklimatische serre, op het zuiden een overdekte porch die tevens zonwerend werkt, en op het westen het zonnige en panoramische avondterras met twee verdiepingen. De binnen- en buitenruimtes worden verenigd onder een overkoepelend schild van kleipannen dat de woning zijn typerend uitzicht geeft.
De serre is niet alleen een leuke belevingsruimte, maar draagt ook bij aan het energiezuinige karakter van de woning. Door rechtstreeks gebruik te maken van natuurlijke elementen zoals wind, tocht en zon wordt heel wat bespaard op het energiegebruik.

Werkten mee aan dit project:
Architect Martijn De Coster

> Meer energiedetails

Energetische specificaties

Hoe werd met energie omgegaan?

Aansluitend bij de lage-energiewoning werd een bioklimatische serre gerealiseerd. Deze serre is niet alleen een verblijfsruimte, maar ook een middel om maximaal passieve energie te gebruiken, dankzij een doordacht gebruik van natuurlijke ventilatie, thermische trok en zonnewarmte.


Extra energie-info

Netto bewoonbare oppervlakte

230 m²

Ventilatiesysteem

D

Verwarmingssysteem en productie sanitair warm water

Lucht-water warmtepomp

Toepassing hernieuwbare energie

PV-panelen + lucht-water warmtepomp + bioklimatische serre

E-peil

20

K-peil

21

Over de architect

EA+ architecten en ingenieurs cvba
Van Den Broecke Stijn
Dok-Noord 4c bus 102
9000 Gent

M 0496 72 90 90

www.eaplus.eu
stijn@eaplus.eu