Restauratie
48 / 216

HUCARIS

Over dit project

De privé woning van architect Louis Van Arenbergh (1834-1888), is een zeer monumentaal in neo-Vlaamsrenaissance stijl opgetrokken herenhuis (1470 m2) uit 1882 dat op vraag van de bouwheer in 2014-16 gerenoveerd, gerestaureerd en her-bestemd werd tot notariaat.

Zowel exterieur als interieur waren in een zeer gave staat en het gebouw heeft een zeer grote erfgoed waarde.

Het uitgebreide programma van eisen stelde o.a. een kantoor dat volledig voldeed aan alle eisen van modern comfort en een state of the art technische uitrusting en dit voor minimaal 30 medewerkers en de dagelijkse ontvangst een ruim aantal bezoekers (circa 12 pers. per uur).

Buiten de louter kantoor gerelateerde ruimten diende er ook een multifunctionele ontvangst-feestruimte, inpandig terras, rust- en relaxruimten en bibliotheek voorzien te worden. Ook tet ontwerp van de tuin was inbegrepen in de opdracht.

Om dit te realiseren was er extra ruimte (lees uitbouw) en een lift nodig. De uitermate sterk uitgewerkte gave voorgevel en het geëlaboreerd interieur vroegen om een heel gevoelige ingreep.

De belangrijkste uitdaging was hoe de vraag naar extra kantoorruimte harmonieus in de gave maar ook zeer dwingende beschermde architectuur (in- en exterieur) in te passen.

Alhoewel de originele achtergevel helemaal niet de architectonische kwaliteit van de voorgevel bezat was het toch zeer relevant om deze te bewaren vermits hij (in zeer goede quasi originele staat verkerende) inherent deel uitmaakt van het originele ontwerp van architect Louis Van Arenbergh.

Om hieraan te kunnen beantwoorden hebben we een bijzondere ontwerpmethodiek ontwikkeld-toegepast: nl. die van het gebouw als landschap.

I.p.v in te grijpen in de bestaande structuur hebben we het gebouw gelezen als een landschap waarop we op een heel duidelijke manier volumes aan toevoegen: de drie kapellen.

Delicaat werd er tegen, op en in de nissen van het gebouw 3 koperen volumes geplaatst met een heel kenmerkende typologische vorm: de tuinkapel, de boomkapel en de hoge kapel. Deze herbergen respectievelijk 4 kantoorruimten en één vergaderruimte en ontsluiten tegelijkertijd de bibliotheek op tussen niveau 1 1/2.

Drie volumes, met een eigen ritmische inter-relatie, die op een harmonische manier in dialoog gaan met het hoofdgebouw. Ze zijn nieuw maar toch ook zo oud, ze zijn anders maar toch zo herkenbaar. Ze maken van een gewone achtergevel een bijzonder geheel, functioneel, esthetisch en brengen een saluut aan de bijzondere architectuur van Louis Van Arenbergh.

locatie:Leuven, Vlaams-Brabant
functie:Kantoor
type:Renovatie en uitbreiding
stijl:Modern
eigensch.:Houtskeletbouw, Restauratie

20-10-2017

Over de architect

Daan De Volder Architects
De Volder Daan
Reigersweg 16
3140 Keerbergen

M 0477 39 52 64

daan@daandevolderarchitects.com