Kantoor
1 / 180

PRAKTIJKRUIMTE EGIDE MEERTENS

fotograaf: Philip van Gelooven

Over dit project

De thuisbasis van Egide Meertens Plus Architecten is een schoolvoorbeeld van geslaagde uitbreiding door inbreiding en met respect voor de omgeving. Na een eerdere uitbreiding op de bestaande praktijk kreeg het kantoor nu uitbreiding met een onzichtbaar ontvangstpaviljoen. Onzichtbaar omwille van zijn verzonken plaatsing tussen het architectenkantoor en de Haspengauwse omgeving.

Het paviljoen bevindt zich op het gelijkvloerse niveau, maar door de ligging in het hellende terrein verzinkt het in de achtertuin. Door de inplanting van het uitbreidingsvolume ontstaat een patio tussen bestaand en nieuw. De groen ingerichte tussenruimte is een aangename plek om te vertoeven. Dankzij een groendak gaat het paviljoen op in het achterliggende landschap. De slimme inrichting van de daktuin biedt een verrassende functie; zo loopt het voetpad in kleiklinkers uit in een lange zitbank. Die bank op zijn beurt in de lijn van het zwevende bandraam van het paviljoen. Een inox loopbrug vormt de connectie tussen de praktijkruimte en de (dak)tuin. Het reflecterende materiaal absorbeert de patiotuin en de achterliggende mergelmuur waardoor de constructie naar de achtergrond verdwijnt. De positionering van de brug onder het uitkragende uitbreidingsvolume geeft de brug een dubbele functie als overdekt terras.

Voor het interieur boden de landelijke omgeving en de context van de ouderlijke landbouwerswoning de nodige inspiratie. Dat vertaalt zich in een uitgesproken atypische, eerder brutalistische inrichting, die haaks staat op wat klanten traditioneel vragen. Wengé-hout voor de wanden, rosso persiano natuursteen - in visgraatmotief - voor de vloer en beton voor het plafond zijn de dragers van de interieurafwerking. De houten, geprofileerde kastenwand is vernuftig functioneel. Ze verenigt opbergruimte, een keuken, een toilet, een bed – voor klanten die blijven overnachten na een avondlijke bespreking -, een doucheruimte. Het ter plaatse gestorte plafond meet zich de schuine belijning aan van de gesprekstafel. Het bandraam boven de kastenwand en de glazen wand naar de patio geven het plafond een zwevend effect. Het bandraam zorgt voor extra sfeer wanneer het de avondzon binnen haalt. Ronde kokers in het plafond van de kast brengen daglicht tot op het toilet. De brede houten vensterbank aan het grote raam vormt een interessante zitplek. Het meubilair in het paviljoen is afgestemd op de basiskleur van de vloer.

Net als alle elementen in het ontvangstpaviljoen een dubbele functie hebben, heeft het paviljoen zelf ook een dubbele rol. Naast gespreksruimte kan het ook een unieke verblijfsruimte zijn voor klanten die van ver komen en eventueel tijdens het weekend de omgeving of Maastricht willen verkennen.

locatie:Lafelt-Riemst, Limburg
functie:Kantoor
type:Nieuwbouw
stijl:Modern
eigensch.:

Over de architect

Egide Meertens Plus Architecten bv
Meertens Egide
Iers Kruisstraat 60
3770 RIEMST

T 012 45 30 70
M 0475 70 65 37

www.egidemeertens.be
info@egidemeertens.be