Blog Architectenadvies

10 OKTOBER 2016

#5 De architect en de andere bouwpartners


Naast de architect en de aannemer krijg je bij je bouw- of renovatieproject te maken met een aantal andere bouwpartners: de raadgevend ingenieur, de veiligheidscoördinator, de EPB-verslaggever, de ventilatiecoördinator. Hoe zit het met hun diverse verantwoordelijkheden?


Lees artikel >

28 APRIL 2016

#4 Bouwaanvraag, aanbesteding en contract met de aannemer


Eens jij het voorontwerp hebt goedgekeurd, is het tijd voor een volgende fase. De architect stelt nu de dossiers voor de bouwaanvraag en de aanbesteding op. In het administratieve dossier voor de bouwaanvraag houdt de architect rekening met de diverse reglementeringen en normen: stedenbouwkundige bepalingen, EPB, brandveiligheid et cetera.


Lees artikel >

01 APRIL 2016

#3 Het ontwerp van je woning


De ontwerpfase is een belangrijke stap in jouw bouw- of renovatieplannen. Jouw project krijgt niet alleen esthetisch vorm, maar het ontwerp bepaalt ook in hoge mate het gebruikscomfort en de technische prestaties van de woning. Uitschuivers zijn in deze fase dan ook ten stelligste te vermijden.


Lees artikel >

18 FEBRUARI 2016

#2 Het contract en het ereloon van de architect


We kunnen het niet dikwijls genoeg herhalen: goede afspraken maken goede vrienden. In elke samenwerking zit er wel eens een haar in de boter. Een duidelijke overeenkomst waarin schriftelijk is vastgelegd wat mondeling werd besproken, kan dan een wereld van verschil uitmaken.

 

Soms moet je afspraken nakomen waarvan je niet wist dat je ze gesloten had. Zo is het mogelijk dat je de architect, ook zonder een geschreven contract, toch een vergoeding schuldig bent.


Lees artikel >

12 FEBRUARI 2016

#1 Hoe vind je de juiste architect?


De architect is een sleutelpartner in het bouwproces wiens rol je niet mag onderschatten. Bij de keuze van een architect ga je dus beter niet over één nacht ijs. Volgende tips & tricks zetten je op de goede weg.

 

Moet je een beroep doen op een architect? De wet is duidelijk. Wanneer je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, ben je verplicht om een architect in te schakelen voor de opmaak van jouw plannen en de controle op de uitvoering van de werken. Op die verplichting bestaan uitzonderingen die verschillen van gewest tot gewest.


Lees artikel >