Blog Architectenadvies

12 FEBRUARI 2016

#1 Hoe vind je de juiste architect?


De architect is een sleutelpartner in het bouwproces wiens rol je niet mag onderschatten. Bij de keuze van een architect ga je dus beter niet over één nacht ijs. Volgende tips & tricks zetten je op de goede weg.


Lees artikel

18 FEBRUARI 2016

#2 Het contract en het ereloon van de architect


We kunnen het niet dikwijls genoeg herhalen: goede afspraken maken goede vrienden. In elke samenwerking zit er wel eens een haar in de boter. Een duidelijke overeenkomst waarin schriftelijk is vastgelegd wat mondeling werd besproken, kan dan een wereld van verschil uitmaken.


Lees artikel

01 APRIL 2016

#3 Het ontwerp van je woning


De ontwerpfase is een belangrijke stap in jouw bouw- of renovatieplannen. Jouw project krijgt niet alleen esthetisch vorm, maar het ontwerp bepaalt ook in hoge mate het gebruikscomfort en de technische prestaties van de woning. 


Lees artikel

28 APRIL 2016

#4 Omgevingsvergunning, aanbesteding en contract met de aannemer


Eens je het voorontwerp hebt goedgekeurd, is het tijd voor een volgende fase. De architect stelt nu de dossiers voor de omgevingsvergunningsaanvraag op alsook de aanbestedingsdocumenten, indien deze voorzien zijn in de opdracht. 


Lees artikel

10 OKTOBER 2016

#5 De architect en de andere bouwpartners


Naast de architect en de aannemer krijg je bij je bouw- of renovatieproject te maken met een aantal andere bouwpartners: de raadgevend ingenieur, de veiligheidscoördinator, de EPB-verslaggever, de ventilatieverslaggever. 


Lees artikel

26 MEI 2016

#6 De architect en de controle op de werken


Als je voor jouw nieuwbouw of renovatie verplicht een architect moet inschakelen, vormt de controle op de werken een van diens wettelijke taken. 


Lees artikel

25 AUGUSTUS 2016

#7 De oplevering van je woning


Als de bouw of verbouwing van je woning nagenoeg klaar is, wordt het tijd voor de oplevering. Het zijn de uitvoerders die deze bij jou zullen aanvragen. Je architect staat je tijdens die oplevering ook bij om de uitgevoerde werken technisch te keuren.


Lees artikel

03 OKTOBER 2016

#8 Hoe kan je je bouwproject goed verzekeren?


Verzekeringen voor een bouwproject zijn een ingewikkeld gegeven. Er bestaat niet zoiets als dé bouwverzekering. Je moet je weg zoeken in een patchwork aan verzekeringsoplossingen met een heleboel verplichtingen, overlappingen en uitsluitingen.


Lees artikel

27 OKTOBER 2016

#9 Problemen na de bouw: wat nu?


Wat kan je doen als er gebreken aan je woning aan het licht komen na de definitieve oplevering? In dat geval kan je eventueel nog je aannemers, architect of andere bouwpartners vragen om herstelling of een schadevergoeding te eisen. 


Lees artikel

24 NOVEMBER 2016

#10 Hoe vermijd je dat problemen tijdens je bouw ontsporen?


Bouwen of renoveren is een werk van lange adem en blijft altijd mensenwerk. Problemen, wrijvingen en discussies vallen dan ook nooit helemaal uit te sluiten.


Lees artikel